Start Om Tjänster Ridkonsten Kontakt Aktuellt

Om

Som pedagog, massör och rörelselärare är min främsta specialitet att hjälpa ryttaren med sin sits, kroppskännedom och därigenom hjälpa hästen. Min bas från ett ridtekniskt perspektiv har jag från den Akademiska Ridkonstens principer, men i min undervsining och träning hämtar jag också mycket inspiration och kunskap från de olika utbildningarna i rörelselära och anatomi jag gått och fortsättningsvis fortbildar mig i.

Sedan 2021 har jag utbildat mig i the Franklin Method®, en pedagogisk metod i medveten rörelseträning. I the Franklin Method® lär vi oss förstå hur vår kropp är designad att röra sig och hur vi med vårt mest kraftfulla verktyg, vår hjärna, kan förändra ett rörelsemönster. Ett viktigt verktyg för oss ryttare, som inte bara behöver förstå vår egen kropp, utan också hästens, och hur vi påverkar varandra. Här kan du läsa mer om the Franklin Method och Franklin Method Equestrian.

Några punkter ur mitt CV

 • Grundutbildning i hovslageri 2009-2010, Yrkesinstitutet Optima
 • Pedagogie kandidat, Åbo Akademi, färdig 2010
 • Avlade groundwork and longetest 2015
 • Yrkesexamen för hästföretagare 2015-2016, Yrkesinstitutet Optima
 • Avlade väpnarprovet i Akademisk Ridkonst och blev intagen i Riddarkskapet 2018
 • Utbildad massör med inriktning på ledmobilisering (människor), Norrvalla Folkhögskola, 2018
 • Swedisch Fascia Vibes Therapiest (människor), Atlasbalans, 2020
 • Franklin Method Pelvis Fascia Trainer, 2021
 • Franklin Method Educator, 2022
 • Många lärare har jag haft under årens lopp, såsom Hanna Engström, Anna-Clara Olofsson, Christofer Dahlgren samt Bent Branderup för att nämna några. Mina främsta läromästare har alltid varit hästarna.

Tjänster

Kurser

Jag erbjuder kurser, föreläsningar och kurshelheter med olika teman, med medveten rörelse som bas för både häst och ryttare.

Exempel på populära kurser

 • Sitsträning utan häst på balanskudde
 • Sitsens olika delar, teknik och balans tillsammans
 • Bäckenbalans, förstå ditt bäcken
 • Grundkurs i groundwork 1 och 2, lär dig gymnastisera din häst från marken
 • Lekfull longering, öva kroppsmedvetenhet tillsammans med din häst
 • Ridkonstens ABC, vilka utbildningsverktyg finns och varför?
 • Vill du veta mer om olika kurser och upplägg, ta kontakt!

  Lektionsdagar

  Varannan vecka erbjuder jag möjlighet att boka in en lektion hemma hos dig med egen häst här i Korsholm/Vasanejden. Du väljer själv vad du önskar fokusera på för tema. Lektioner runt om i Österbotten erbjuds månatligen enligt förfrågan.

  Lektionerna anpassas alltid efter varje unikt ekipage. En lektion kan ske från marken, i kapson eller grimma, eller uppsuttet. På mina lektioner används inte hjälptyglar eller tvång. Ryttare bör ha hjälm på huvudet vid ridning.

  Jag har för tillfället inga lektionshästar att erbjuda kunder utan egen häst.

  Individuell sitsträning

  Ibland behövs det mer individuell hjälp för att åtgärda vissa problem och förbättra sin sits. Tillsammans kommer vi överens om ett upplägg där vi tar hjälp av behandlingar, medvetna rörelser och kombinerar ihop detta med lektioner uppsuttet till häst. För att på riktigt förstå sin egen sits för rätt kommunikation med hästen.

  Behandlingar för ryttare

  Känner du dig sned i sadeln? Är ett varv mycket svårare än det andra? Är det svårt att sitta avslappnat i traven? Har hästen svårt att lyfta en galopp? Då kan en behandling vara behövligt för dig! Under en behandling för ryttare går vi igenom obalanser i din kropp, hur det påverkar hästen och vad du kan tänka på i sadeln. Med hjälp av en djupvågsbehandling, kombinerat med ledmobilisering och klassisk massage får din kropp en chans att hitta ett mer balanserat rörelsemönster i sadeln. Mer om mina behandlingsmetoder hittar du här. En behandling för ryttare vid min mottagning i Böle bokar du enkelt på min nätbokning.

  Som betalning för ridlektioner och kurser går bankkort, mobilepay, faktura, epassi eller tyky sedlar.

  Följ mig på sociala medier för att hålla dig uppdaterad om kurser som arrangeras!

  Ridkonsten

  "Dressyren är till för hästen, inte hästen för dressyren" är ett motto som man långt följer i den Akademiska Ridkonsten. Genom gymnastiska övningar och genomtänkt träning är målet med träningen att få en stark och smidig häst utan skador. För hästar med skador är denna typ av ridning mycket skonsam och hjälper hästen att återfå styrka för att kunna bli ridhäst igen. Träningen förbättrar hästens självförtoende vilket leder till en stolt, graciös och vacker häst.

  Arbetet med hästen börjar från marken där hästen får lära sig hjälperna och grundläggande övningar. Ryttaren tränar upp sin kroppsmedvetenhet så att hästen förstår och följer ryttaren endast med hjälp av små signaler. När ryttaren sedan sitter upp har hästen redan en god balans och förståelse för övningarna. Utan tvång blir ridningen harmonisk och njutbar för både häst och ryttare.

  I ridkonsten utmanas inte bara hästen fysiskt och psykiskt, utan också ryttaren. Mycket fokus ligger på att utbilda och förfina ryttarens fysik och sinne. Nuno Oliveira beskriver det genom citatet: "Being with horses is not about man dominating horse, rather than man dominating himself".

  I Akademisk Ridkonst utgår man från varje enskild häst och ryttare och dess egenskaper. Därför passar denna typ av ridning alla typer av hästar och ryttare, oavsett om man vill ha en hållbar häst att rida i skogen eller siktar på de högre samlingsgraderna.

  Bent Branderup är grundaren för Akademisk Ridkonst och Riddarskapet i Akademisk Ridkonst. Riddarskapet är till för att föra samman människor passionerade för ridkonsten och tillsammans skapa en brainpool för att utbyta kunskap och erfarenheter för att trygga ridkonstens framtid. För att bli medlem behöver man först lärt sig "grunderna i hantverket", dvs. visa att man kan skola sin egen sits och en häst till en viss nivå. Medlemmar finns från hela världen och i skrivande stund är vi totalt tre medlemmar från Finland. Mer om riddarskapet kan du läsa på deras hemsida.

  Kontakt

  Esprit Riding and Wellness

  Sonja Loo

  Nötövägen 10

  65610 Korsholm

  Tel. +35850 3621161

  espritriding@gmail.com

  Följ mig på Esprit Wellness Facebook.

  Följ mig på Esprit Riding Facebook.

  Följ mig på Instagram.