Start Om Tjänster Ridkonsten Kontakt Karta

Om

Jag är född och uppvuxen i Nykarleby, en liten svenskspråkig stad på västkusten i Finland. Mitt intresse för hästar började i en tidig ålder tillsammans med mina systrar. Efter många år på ridskola kom jag i kontakt med den Akademiska Ridkonsten 2001 och tillsammans med ett litet men passionerat gäng i trakten började vi regelbundet ordna kurser med tränare från utlandet. Vägen har varit lång och krokig, men som citatet säger "a master has failed more times than a beginner has ever tried". Sedan 2016 bor jag strax utanför Vasa och bedriver min verksamhet därifrån. Några milstolpar på min krokiga väg:

 • Kurser i Finland och Sverige, med bland annat Suzanne Cewe, Hanna Engström, Celina Harich, Bent Branderup, Klaus F Hempfling, Noora Ehnqvist, Piet Nibbelink... m.fl.
 • Grundutbildning i hovslageri 2009-2010, Yrkesinstitutet Optima
 • Pedagogie kandidat, Åbo Akademi, färdig 2010
 • Working student vid Ekeskogs Ridakademi/ Hanna Engström, hösten 2010 efter det fortsatt utbildning som veckoelev
 • Fyrdelad intensivutbildning i Akademisk Ridkonst med Christofer Dahlgren (mästare i AR) 2015-2017
 • Avlade groundwork and longetest 2015
 • Yrkesexamen för hästföretagare 2015-2016, Yrkesinstitutet Optima
 • Avlade väpnarprovet i Akademisk Ridkonst och blev intagen i Riddarkskapet 2018
 • Utbildad massör med inriktning på ledmobilisering (människor), Norrvalla Folkhögskola, 2018
 • Swedisch Fascia Vibes Therapiest (människor), Atlasbalans, 2020
 • Tränar regelbundet för Anna-Clara Olofsson, Annika Keller, Christofer Dahlgren samt Bent Branderup.

Tjänster

Som pedagog och massör är min främsta specialité att hjälpa ryttaren med sin sits, kroppskännedom och därigenom hjälpa hästen. Jag följer de Akademiska Ridkonstens principer i min egen träning och därmed också i undervisningen. Lektionerna anpassas alltid efter varje unikt ekipage. Utbildningen kan ska från marken, i kapson eller grimma, eller uppsuttet. På mina lektioner används inte hjälptyglar eller tvång. Ryttare bör ha hjälm på huvudet vid ridning. I min värld är förståelsen för VARFÖR vi gör något det viktigaste, inte bara ATT vi gör något med hästen.

"Two spirits who want to do what two bodies can" - Bent Branderup

Kurser

För dig som bor längre bort erbjuds endagar och tvådagars kurser. Upplägget kan variera och specialsys enligt önskemål! Under en kursdag ingår teori (med praktiska övningar utan häst) och lektioner med egen häst. Ta kontakt för mer information.

Lektionsdagar

För dig som bor i närheten finns den möjlighet att jag kommer ut till ditt stall för lektioner. Ta kontakt för mer information.

Sitsanalyser och sitsträning

För att bli en bättre ryttare krävs det också att vi håller vår egen kropp i skick! Jag erbjuder sitsanalys online samt behandlingsserier för ryttare.

Ridkonsten

"Dressyren är till för hästen, inte hästen för dressyren" är ett motto som man långt följer i den Akademiska Ridkonsten. Genom gymnastiska övningar och genomtänkt träning är målet med träningen att få en stark och smidig häst utan skador. För hästar med skador är denna typ av ridning mycket skonsam och hjälper hästen att återfå styrka för att kunna bli ridhäst igen. Träningen förbättrar hästens självförtoende vilket leder till en stolt, graciös och vacker häst.

Arbetet med hästen börjar från marken där hästen får lära sig hjälperna och grundläggande övningar. Ryttaren tränar upp sin kroppsmedvetenhet så att hästen förstår och följer ryttaren endast med hjälp av små signaler. När ryttaren sedan sitter upp har hästen redan en god balans och förståelse för övningarna. Utan tvång blir ridningen harmonisk och njutbar för både häst och ryttare.

I ridkonsten utmanas inte bara hästen fysiskt och psykiskt, utan också ryttaren. Mycket fokus ligger på att utbilda och förfina ryttarens fysik och sinne. Nuno Oliveira beskriver det genom citatet: "Being with horses is not about man dominating horse, rather than man dominating himself".

I Akademisk Ridkonst utgår man från varje enskild häst och ryttare och dess egenskaper. Därför passar denna typ av ridning alla typer av hästar och ryttare, oavsett om man vill ha en hållbar häst att rida i skogen eller siktar på de högre samlingsgraderna.

Bent Branderup är grundaren för Akademisk Ridkonst och Riddarskapet i Akademisk Ridkonst. Riddarskapet är till för att föra samman människor passionerade för ridkonsten och tillsammans skapa en brainpool för att utbyta kunskap och erfarenheter för att trygga ridkonstens framtid. För att bli medlem behöver man först lärt sig "grunderna i hantverket", dvs. visa att man kan skola sin egen sits och en häst till en viss nivå. Medlemmar finns från hela världen och i skrivande stund är vi totalt tre medlemmar från Finland. Mer om riddarskapet kan du läsa på deras hemsida.

Kontakt

Esprit Riding and Wellness

Sonja Loo

Nötövägen 10

65610 Korsholm

Tel. +35850 3621161

espritriding@gmail.com